مواد هم معدنياش خوب است!
مواد هم معدنياش خوب است!
مواد هم معدنياش خوب است!
درباره املاح موردنياز بدن
آهن
کمبود شديد آهن در بدن سبب کم خوني، رنگ پريدگي و سلولهاي خوني با ميزان غلظت هموگلوبين پايين ميشود. کمبود شديد آهن در زنان باردار، خطر تولد فرزندان نارس را افزايش داده و همچنين موجب تولد نوزادان کم وزن ميشود. کمبود آهن در کودکان موجب کم هوشي و کاهش قدرت تمرکز ميشود.
مقدار توصيه شده مصرف روزانه:
ميزان مصرف روزانه 12 ميلي گرم براي پسران 11 تا 18 سال و 15 ميليگرم براي دختران و زنان 11 تا 50 سال و 30 ميلي گرم براي زنان باردار توصيه شده است.
مکملهاي آهن براي بيشتر مردم مورد استفاده نيست. زيرا افزايش ذخاير آهن در بدن آثار متضاد و سويي برجاي ميگذارد. در نتيجه در صورت بينيازي، زنان يائسه و مردان بالغ بايد از مصرف بيش از حد آهن خودداري کنند.
منابع غذايي آهن:
15 تا 45 درصد آهن مصرفي به صورت آهن «هم» در بدن جذب ميشود که اين امر به ميزان آهن ذخيره شده در بدن انسان وابسته است. افرادي که با کمبود آهن مواجه هستند، از اين طريق ميتوانند نيازهاي بدنشان را تامين کنند.
آهن هم و غير هم
ميزان جذب آهن غيرهم در بدن در حدود يک تا 15 درصد است که اين ميزان به ميزان آهن ذخيره شده در بدن وابسته است و همچنين حضور عوامل تشديدکننده جذب آهن در بدن که از جمله ميتوان به اسيد اسکوربيک يا ويتامين c اشاره کرد. عواملي مانع جذب آهن ميشوند که از آن جمله ميتوان به اسيد فيتيک حبوبات، پلي فنولها در چاي و قهوه يا ماهي قرمز و کلسيم لبنيات اشاره کرد.
محصولاتي مانند آرد که با آهن غني ميشوند، در کاهش کمبود آن موثرند.
مسموميت حاصل از مصرف آهن:
10 درصد افرادي که دچار اين مسموميت ميشوند، نوعي ناقل ژن هتروزيگوس مولد اين بيماري هستند. طي تحقيقاتي که به وسيله دانشمندان انجام گرفته بيماريهاي حاصل از مصرف و ذخيره بيش از حد آهن مشخص شده که از آن جمله ميتوان به سرطان، بيماريهاي قلبي و متابوليک ناشي از سوخت وساز اکسيداتيو در بدن اشاره کرد.
کلسيم
کلسيم داراي چهار عملکرد اصلي و مهم بيولوژيکي است:
2) نقش الکترو فيزيکولوژيکال که مسووليت حمل و نقل بارهاي الکتريکي در سرتاسر غشاي سلولي براي انجام واکنشهاي مربوطه را برعهده دارد.
3) نقش تنظيمکننده داخل سلولي را داراست.
4) همچنين فاکتوري براي تنظيم کردن آنزيمهاي خارج سلولي و نيز پروتئينها است.
مقدار کلسيم در مواد غذايي گوناگون متفاوت است اما منبع اصلي تامينکننده کلسيم محصولات لبني و سبزيها هستند.
کمبود کلسيم در بدن به دليل داشتن ذخيره موجود در استخوان به ندرت به چشم ميخورد. در صورتي که هنگام شکلگيري استخوان تغذيه و جذب کلسيم به مقدار مناسب و کافي صورت نگيرد، به بروز بيماري استئوپروز يا پوکي استخوان منجر ميشود. اين بيماري با تراکم ناقص کلسيم در طول استخوان همراه است. ميزان تجزيه کلسيم موجود در استخوان در هنگام يائسگي دوچندان ميشود. همچنين کمبود کلسيم در بدن سبب افزايش خطر فشارخون شده و خطر سرطان کولون هم افزايش پيدا ميکند.
مقادير توصيه شده مصرف روزانه کلسيم:
ميزان کلسيم پيشنهادي در دورههاي گوناگون به شرح زير است:
- 270 ميلي گرم در روز براي نوزادان 6 تا 12ماهه
- 500 ميلي گرم در روز راي اطفال 1 تا 3 ساله
- 800 ميلي گرم در روز براي اطفال 4 تا 8 ساله
- 1300 ميلي گرم در روز راي نوجوانان 9 تا 18 ساله
- 1000 ميلي گرم در روز براي افراد 19 تا 50 ساله
- 1200 ميلي گرم در روز براي افراد مجرد بالاي 51 ساله
افرادي که چند بار زايمان داشتهاند و شيردهي متناوب دارند بايد مقدار بيشتري در حدود 5/2 گرم در روز کلسيم مصرف کنند.
منابع غذايي سرشار از کلسيم
افزايش مصرف کلسيم در دوران جواني سبب افزايش جذب کلسيم در بدن و افزايش محتواي کلسيم موجود در استخوانهاي بدن ميشود و در نتيجه خطر شکستگي استخوان را به ميزان زيادي کاهش ميدهد. مصرف کلسيم به همراه ويتامين D در افراد مسن خطر شکستگي استخوانهاي بدن را به ميزان بسيار زيادي کاهش ميدهد.
روي
اولين تحقيقات كمبود روي در انسان، مربوط به اواخر دهه 1950 و اوايل دهه 1960 ميشود كه نشان داد تعويق رشد، ضايعات پوستي، نارسايي بلوغ جنسي در نوجوانان پسرايراني و مصري مربوط به كمبود روي است. نتايج تحقيقات متعددي نشان داده است كه مكمل روي موجب افزايش رشد در كودكان كوتاه قد شده و همچنين موجب كاهش عفونتهاي معمول دوران كودكي مانند اسهال و پنوموني ميشود. مقدار روي در بدن 5/1 تا 5/2 گرم است و بخش اعظم آن در عضلات، استخوانها و كبد تجمع يافته و بخش كوچكي نيز در ناخن، پوست و مو يافت ميشود. عنصر روي در بدن نقش مهميدر ساختمان بيش از 300 آنزيم دارد و كمبود آن، اختلالات متعددي در متابوليسم و عملكرد ارگانها ايجاد کند. بافتهايي كه سرعت تقسيم سلولي و ترميم آنها زياد است، از جمله سيستمايمني و دستگاه گوارش در مقايسه با ساير بافتها بيشتر تحت تاثير قرار ميگيرند. مكانيسم عمل ريزمغذي روي شامل تاثير بر سنتز DNA، سنتز RNA و تقسيم سلولي است و همچنين با هورمونهاي مهم رشد استخوان مانند سوماتومدين C، استئوكالسين، تستوسترون، هورمونهاي تيروئيدي و انسولين تاثير متقابل دارد. عنصر روي در اصل به سوخت و ساز استخوان مرتبط ميشود بنابراين تاثير منفي بر رشد و نمو دارد. غلظت روي در استخوان در مقايسه با ساير بافتها بسيار بيشتر است. عنصر روي تاثير ويتامين D را در سوخت و ساز استخوان از طريق فعال سازي سنتز DNA در سلولهاي استخواني افزايش ميدهد. نياز به عنصر روي در دوران كودكي به علت رشد سريع، حياتي است. مشاهده شده كه مكمل روي تاثير مثبتي بر رشد كودكان دچار كوتاه قدي تغذيهاي داشته است. از ديگر نقشهاي روي، مواردي مانند توليد مثل، سلامت پوست، نمو عصبي رفتاري و مقاومت بدن در برابر ابتلا به بيماريها است.
منابع غذايي روي:
ميزان جذب روي بسته به وضعيت فرد، از 15 تا 40 درصد متفاوت است. در افرادي كه دچار كمبود روي هستند، ميزان جذب روي افزايش مييابد. جذب روي در دوران بارداري و شيردهي نيز افزايش مييابد.
ميزان توصيه شده مصرف روي:
جذب روي:
حامل اصلي روي در پلاسما، آلبومين است اگر چه مقداري از آن به وسيله ترانسفرين و آلفا 2 ماكروگلوبين حمل ميشود. بيشتر روي موجود در خون، در اريتروسيتها و لكوسيتها قرار دارد. روي موجود در پلاسما از لحاظ متابوليكي فعال بوده و تحت تاثير فاكتورهاي فيزيولوژيكي مانند آسيب يا التهاب است.
عوامل موثر بر جذب روي:
عوامل كاهشدهنده جذب روي:
از نتيجهاين تحقيق چنين برميآيد كه مكمل ياري آهن و روي با يكديگر كمتر بر وضعيت روي و آهن موثر است و مصرف مكملها به تنهايي بر ميزان آهن و روي موثر خواهد بود. شواهد نشان ميدهد كه يك عمل متقابل ميان آهن و روي زماني كه هر دو با هم مصرف ميشوند، وجود دارد.
كمبود روي:
عوامل گوناگوني سبب ميشود كه بدن در معرض كمبود روي قرار گيرد از جمله:
2) سوء تغذيه
3) گرسنگي و فقر غذايي به مدت طولاني
4) افــزايش از دست دادن روي بدن به دليل ابتلا به برخي بيماريها از جمله اسهالهاي مزمن، نشانگان سوء جذب چربي، اختلالات كبدي، ديابت و برخي از بيماريهاي كليوي كه با دفع زياد ادرار همراه هستند.
عوارض كمبود روي در کودکان
با توجه به اهميت روي دربدن، كمبود آن نيز به مشكلات متعددي منجر ميشود، و سلامت به خصوص كودكان را به خطر مياندازد.دراين سنين با توجه به سرعت رشد بالاي شيرخواران و افزايش نياز بدن به وجود روي، كمبود روي آثار خود را به اشكال گوناگون و به شكلي واضح نشان خواهد داد. از جمله عواقب كمبود روي در گروه سني كودكان ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
1) تاخير رشد و كوتاه قدي
2) تاخير در بلوغ
3) تاخير در ترسيم زخم
4) مشكلات رفتاري
5) ترس از نور و شبكوري
6) اختلال در حس چشايي
7) ضايعات پوستي
8) ريزش مو
9) كمخوني خفيف
گروههاي در معرض خطر کمبود روي
گروههاي آسيب پذير در برابر كمبودروي عبارتند از:
2) نوزادان زودرس
3) شيرخواران 6 تا 24 ماهه
4) كودكان پيش دبستاني و سنين دبستان در خانوادههاي كم درآمد
5) زنان باردار وشيرده
6) سالمندان
کمبود روي در دنيا
مطالعات مكمل ياري روي در 9 كشور كم درآمد در آمريكاي لاتين، جنوب و جنوب شرقي آسيا نشان داده است كه مكمل روي به كاهش 25 درصد در شيوع اسهال منجر شده است. يك مطالعه در نوزادان هندي كه با وزن كم به دنيا آمدهاند، نشان داده است كه مكمل روي منجر به كاهش مرگ و مير آنان به ميزان 68 درصد شده است. WHO برآورد نموده است كه 800 هزار مرگ در سال به دليل كمبود روي است. همچنين تخمين زده شده است كه يك سوم جمعيت جهان (4 تا 73 درصد) بر حسب منطقه از كمبود روي رنج ميبرند.
در كشور ما، بررسي تعيين وضعيت ريزمغذيها كه در سال 1380 از سوي دفتر بهبود تغذيه جامعه و با همكاري انستيتـو تحقيقـات تغـذيه و صنايع غذايي كشور و آزمايشگاه ملي رفرانس در گروههاي سني گوناگون و در 11 اقليم كشور انجام شد، نشان داد كه شيوع كمبود روي بر اساس ميزان روي سرم از 5 درصد در مناطق روستايي استانهاي فارس و مركز استان كرمان تا 75 درصد در مناطق روستايي جنوب خراسان، سيستان و بلوچستان و جنوب كرمان گزارش شده است. در مناطق شهري نيز شيوع كمبود روي از 10 درصد در استانهاي فارس و مركز استان كرمان تا 55 درصد دراستانهاي سيستان و بلوچستان، جنوب خراسان و جنوب كرمان مشاهده ميشود. نتايج اين بررسي حاكي از آن است كه كمبود روي به عنوان يك مشكل تغذيهاي عمده در كودكان 15 تا 24 ماهه كشور مطرح است. به طوري كه متوسط كمبود روي در گروه سني مورد نظر 20 درصد در كل كشور گزارش شده است.
راههاي پيشگيري از كمبود روي:
مانند ساير ريز مغذيها براي پيشگيري از کمبود روي چهار راهکار اصلي وجود دارد:
آموزش تغذيه شامل:
- برنامهريزي غذايي مناسب براي كودكان همچون گنجاندن منابع غذايي روي مانند انواع گوشتها، حبوبات و غلات در برنامه غذايي روزانه آنان
مكمل ياري:
غني سازي مواد غذايي:
افزودن روي به برخي از اقلام غذايي مناسب مانند آرد مورد استفاده در پخت نان و ساير مواد غذايي.
غني سازي خاك:
مسموميت با روي:
منبع: http://www.salamat.com
ae
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}